
Besøk oss!
Skoleklasser og andre grupper er velkomne til omvisning.
Kontakt Inger-Marie M.Gabrielsen på telefon 31296050 eller sende e-post.
Trilobitter er noen av de mest kjente og kjære fossile dyrene. Over hele verden er amatørpaleontologer hver sesong på jakt etter enda finere fossiler, og forskere bruker trilobitter til å gjøre forskning på evolusjon, miljøforhold og alder på bergartene de ligger i.
Trilobitter var leddyr som levde i havet, på samme måte som for eksempel krepsdyr. De varierte i størrelse fra bittesmå (under en millimeter), til ganske store (opptil 70 centimeter), og de fleste fossilene er mellom 2 og 8 centimeter. Fossilene man kan finne er stort sett av det ytre skjelettet, som ble skiftet mange ganger i livet når kroppen vokste. Skjelettet har tre deler: hode (cephalon), kropp (thorax) og hale (pygidium). Noen ganger finner man hele det fossile skallet, andre ganger bare en av delene.
På hodet hadde trilobittene et sett med fasettøyne, to antenner, og tre par bein rundt munnen. Trilobittene hadde forskjellige strategier for å skaffe mat: Noen var aktive rovdyr, mens andre filtrerte vann for å få tak i mindre organismer, eller gravde opp mat fra havbunnen.
Skalldelene var leddet sammen slik at trilobittene kunne bevege seg mye. Under rygg- og haleskallet hadde de mange bein som ble brukt for å grave etter mat, grave ned kroppen for å gjemme seg, eller for å svømme. Noen arter kunne krølle seg sammen. De fleste kunne svømme, men beveget seg for det aller meste på havbunnen som voksne.
Trilobittene er blant de første avanserte dyr vi kjenner med hardt skall etter at de oppstod i begynnelsen av tidsperioden kambrium for mer enn 500 millioner år siden. Over 25 000 arter er kjent fra fossiler, og de var en viktig dyregruppe i over 250 millioner år. De døde ut i masseutryddelsen på grensen mellom perm- og triastiden, for 252 millioner år siden.
I dag finner vi trilobitter som fossiler i sedimentære bergarter (avsetningsbergarter) som skifer og kalkstein. Mange trilobitter er kjent fra Oslofeltet fra tidsperiodene ordovicium, kambrium og silur (485-419 millioner år siden). Man kan se trilobitter fra Slemmestad på museer over hele verden.
Lene Liebe Delsett
Skoleklasser og andre grupper er velkomne til omvisning.
Kontakt Inger-Marie M.Gabrielsen på telefon 31296050 eller sende e-post.
Bilder tatt av Slemmestad Bibliotek, Morten Flaten og Hans Arne Nakrem | Bilder fra Instagram av respektive brukere. | Design av Blåis | Geologisenteret er en del av Slemmestad bibliotek