Besøk oss!
Skoleklasser og andre grupper er velkomne til omvisning.
Kontakt Inger-Marie M.Gabrielsen på telefon 31296050 eller sende e-post.
Hvorfor et geologisenter i Slemmestad?
Slemmestad ligger i smørøyet av Oslofeltet og har i over hundre år vært kjent som en skattekiste for dem som er interessert i stein og fossiler. Innenfor et lite område finnes rester av liv gjennom store tidsspenn og utallige typer bergarter og mineraler. Det er først og fremst ute den spennende geologien er å finne, men ta også turen inn i geologisenteret for å titte på utstillinger av områdets fossiler, bergarter og mineraler.
Slemmestad er altså en sentral del av Oslofeltet og har en særlig sammensatt geologi. Nest etter Kolsås er dette trolig den plassen i Norge som er mest brukt til geologiske studier. Her finner en på et lite område rike forekomster av fossiler og et bredt utvalg bergarter fra jordens urtid og oldtid.
Oslofeltet, området rundt vest- og nordsiden av Oslofjorden, fra Langesund i sør til Mjøsa i nord. Oslofeltet forteller historien om perioden fra 545 til 280 millioner år siden, som ikke er bevart andre steder i Norge. Årsaken til dette er at hele feltet sank flere hundre meter ned i en grav, mens områdene rundt ble slitt ned til grunnfjellet.
I Slemmestad finnes ulike bergarter. Noen er såkalt sedimentære, det vil si at de er dannet av sand og grus på havbunnen. Disse inneholder ofte fossiler. Andre er vulkanske og er dannet ved mer dramatiske hendelser enn vi er vant til her i Slemmestad nå for tiden. I tillegg har det blitt flyttet mange forskjellige steiner hit med isen for noen titusener av år siden. Stranden på Odden er et utstillingsvindu for ulike rullestein av ulike bergarter fra forskjellige steder i Norge.
Noen steder i Slemmestad er nesten for gode til å være sanne! I sentrum finnes skolebokeksemplet. Her ligger eldgammelt grunnfjell nederst, og som lagene i en bløtkake ligger kalkstein og skifer fra kambrium i midten og vulkansk stein fra perm på toppen. På de fleste andre steder har slitasje, forskyvinger og jordskjelv «rotet til» rekkefølgen, men her ser man teorien i praksis: Det eldste ligger nederst, og deretter kommer yngre og yngre stein i stigende rekkefølge, over et 630 millioner års tidsspenn.
Fossilene, som kanskje er det aller flest blir fascinert av, finnes det nesten uansett hvor du snur og vender deg. Det gjelder bare å vite hva man skal se etter! Fossilene her i området stammer fra tidsperiodene kambrium, ordovicium og silur, et tidsrom fra 541 millioner til 419 millioner år siden. På den tiden var Slemmestad havbunn i et relativt grunt hav. Her myldret det av dyr og planter. Noen likner på dem vi kjenner i dag, mens andre ser helt fremmede ut.
De mest kjente fossilene fra Slemmestad er blekksprut og trilobitter. Trilobittene var veldig vanlige leddyr som er i slekt med reker og kreps. Sammen med dem bodde blekkspruter, snegler og sjøliljer. Mest omtalt de siste årene er «fotballbanefossilene». Det er et relativt nyoppdaget og unikt funn: En gigantisk forsteinet havbunnsflate som inneholder tusenvis av blekksprutfossiler. I ettertid har det blitt avdekket en mindre del av samme flate bak den lokale bensinstasjonen. Begge flatene er fulle av blekkspruter og er fasinerende syn.
Vi anbefaler å ta turen til Slemmestad for å se unike steiner og fossiler i verdensklasse. Kom innom oss på geologisenteret for tips til hvor du skal gå!
Fossilfilm fra Fossildalen:
Skoleklasser og andre grupper er velkomne til omvisning.
Kontakt Inger-Marie M.Gabrielsen på telefon 31296050 eller sende e-post.
Bilder tatt av Slemmestad Bibliotek, Morten Flaten og Hans Arne Nakrem | Bilder fra Instagram av respektive brukere. | Design av Blåis | Geologisenteret er en del av Slemmestad bibliotek